Mol-weg.be                   

      Mollenvanger regio             Antwerpen


LINKS

mollen.org

 

 

De mol

Een zoogdiertje van tussen de 30 en de 130gr.

Graaft met zijn vijf vingertjes gangen van een vijftal cm breed en tot 200 meter lengte , en woelen zo op een klein half uurtje een 5 kg zand naar de oppervlakte. De diertjes zijn bijna stekeblind. Het meest belangrijke zintuig is de rode snoet met tastzenuwen die in de snorhaartjes zitten. Leven doet het op zijn eentje.

Paren komt ervan door geuren en geluiden waardoor het mannetje en het vrouwtje elkaar erkennen. De speeltijd om nakomelingen ter wereld te brengen ligt zowat tussen februari en juni. Een dracht duurt 28 dagen en het vrouwtje werpt tussen de 2 en de 7 nakomelingen. Op dag 33 verlaat het jong het nest en zet de cyclus zich gestaag verder. Voor nakomelingen is het verse jong al rijp na 11 maanden.

Zijn of haar voedselpakket: Zowat het eigen gewicht per dag aan regenwormen, engerlingen, maden, naaktslakken, duizendpoten, enz. De voorkeur geeft die echter aan wormen.

de leeftijd van de mol is zowat tussen de 1 en de 3 jaar.

Waar treft men de mol veel aan?
In niet al te zure gronden met een hoop regenwormen en dit door gans Europa. Is zowel bij dag als bij nacht actief bezig.

De mol is een goede zwemmer en heeft dus geen problemen om beken over te steken zoals de meesten denken. Een straat oversteken neemt de mol er met gemak bij.

Zijn vijanden: gazonliefhebbers en tuinders door de zware schade die hij meebrengt als hij op bezoek is.

 

UW VRIENDEN : mol-weg.be die er voor zorgt dat uw tuinen en velden er weer als vroeger netjes en ongemold bijliggen.

Bekijk hier onze ATV uitzending over de mol

Bekijk hier onze het klokhuis tv-spot over de mol